Povpraševanje

Aktualno

Znamke Evropske Unije (EU TM) in modeli Skupnosti (RCD) po Brexitu

05.02.2020

Znamke in modeli prijavljeni za področje Evropske Unije, ko so enkrat registrirani, namreč dajejo pravice v vseh državah članicah Evropske Unije, kar pa od sedaj naprej UK ni. Vendar pa bo glede na Izstopno pogodbo do 31.12.2020 veljalo prehodno obdobje, v katerem bodo zakoni EU veljali tudi za UK. Ker to vključuje tudi Uredbo o znamki EU ter modelu Skupnosti, bo torej do konca leta 2020 postopek potekal kot do sedaj. O tem je pisal tudi Urad Evropske Unije za intelektualno lastnino (EUIPO), ki obravnava znamke EU in modele. Objava je dostopna na tem spletnem naslovu: https://euipo.europa.eu/ohimportal/sl/brexit-q-and-a

Na podlagi zapisanega v Izstopni pogodbi bo torej vsaka znamka in model, ki bo registrirana v obdobju do 31.12.2020 veljala tudi v UK, medtem ko bo za tekoče primere, ki še ne bodo končani (registrirani ali zavrnjeni) na ta datum, potrebno vložiti ločeno nadaljevanje postopka v UK pred UKIPO.

Kako točno se bo izvedel prepis že podeljenih pravic iz EUIPO na UKIPO ter kako se bodo pred UKIPO nadaljevali postopki tekočih prijav bo znano kasneje. O tem bomo seveda pravočasno vse obvestili, da kakšna znamka ali model ne bi ostala brez zaščite na področju UK.

Pri tem poudarjamo še, da za Evropske patentne prijave in Evropske patente Brexit nima nikakršnega učinka ali vloge, ker je Evropska patentna konvencija (EPC) povsem ločena od članstva v Evropski Uniji.

Vse objave

Vse pravice pridržane © Patentni biro AF d.o.o